-en oase i villmarka

Hundekjøring
Vi som driver fjellstua har lang erfaring innen hundekjøring, og har deltatt i bl.a. Finnmarksløpet flere ganger, og vi vil gjerne dele vår hundeglede med dere. På Jotka er det hundekjørerermuligheter som en liten forsmak på hva dette er, eller vi tar dere med ut på en skikkelig smak av Finnmarksløpet – alt avhengig av kunnskapsnivå og fysikk. Uansett aktivitet vil dere få treffe menneskekjære hunder fra et av Norges beste hundespann som gleder seg til å bli kjent med dere.


«Bli kjent med hundekjøring»
Dette opplegget passer for deg som aldri har drevet med hundekjøring, men som er fasinert av samspillet mellom hund, hundefører og naturen. Her får dere en innføring i å sette sammen et hundespann, hvordan det fungerer i hundegården og flokken, og ikke minst kjører dere en tur på om lag fem kilometer på Finnmarksvidda. Etter turen tar vi av hundeselene, slipper hundene fri for litt «fritid» før de plasseres i hundegården. Deretter er møtes vi i kaféen for litt varm drikke og vafler.
Varighet ca. 1,5 time


«Opplev Stabbursdalen med hundespann»
Opplev vakre Stabbursdalen med Norges nordligste furuskog, der dere får en mer solid førsteinnføring i hundekjøring, og blir kjent med den enkelte hund i ditt eget spann. Når dere ankommer vil dere først få en innføring i hundekjøring i kaféen, før vi går ut og møter hundene. Dere får selv være med å sette hundene i spannet, før vi reiser avgårde over øvre Jotkavannet og videre oppover mot Stabbursdalen, hvor vi tar en liten rast, før vi setter nesa hjemover sammen med spannet. Dette er en fin treningstur for hundene, og ikke minst for deg som står på sleden.
Denne turen anbefaler vi om du har litt erfaring med hund, og ikke minst har fysikk til å kunne stå bak på en slede i en løype på 30 kilometer – og løpe med hundene i løssnø for å hjelpe dem der det er behov. Det er nemlig et viktig samspill med hundene for at de skal ha lyst til å være på lag med deg som «leder».
Etter turen møtes vi i kaféen for å snakke om opplevelsene og hvordan vi har opplevd turen. Varighet ca. 4 timer


«En smak av Finnmarksløpet –2-dagers ekspedisjon»
Etter du ankommer Jotka Fjellstue og blir servert middag på kvelden, blir det en innføring for turen, før overnatting og ekspedisjonsstart. Etter frokost gjøres spannene klar for avgang. Turen går over Finnmarksvidda i løypetraséen til Finnmarksløpet over mot Karasjok. Dette er en tur på 80 kilometer, altså om lag seks timer på sleden (hver vei), så dette krever en viss fysisk kapasitet og ikke minst hundeinteresse. Når vi kommer fram skal hundene fòres og stelles på samme måte som det gjøres under løp. Etter dette blir det servert middag, og vi overnatter i gode hytter. Dagen etter serveres det igjen frokost før vi forbereder hundespannene, og vi starter på returen mot Jotka Fjellstue.

Dette er en relativt krevende tur, og vi er avhengig av at hver deltaker er trygg på seg selv og hundene. Det blir en helt egen opplevelse under ledelse av en særs erfaren hundekjører og guide, og vi blir godt kjent med både hunder og hverandre på kort tid. Her får dere kjenne litt på hvordan det er å kjøre langdistanseløp og ikke minst med mengder av vakker natur. Varighet 3 dager


Hundekjørerkurs
De siste årene har interessen for hundekjøring ikke overraskende blitt meget stor:
Å kjøre slede med trekkhunder er en helt egen måte oppleve naturen på. Etter hvert som man får teknikken inn under huden klarer man å nyte stillheten, nærheten til naturen, og lyden av hundepoter som løper i snøen.

Hundekjørerkurset vårt består av en innføring i hundekjøring, og ledes av Steinar som selv har deltatt i mange hundeløp. Han vil fortelle om hvordan man tenker på tur og løpssammenheng, og ikke minst lærer dere om foring, og hvordan et spann settes sammen. Dere får også sele opp, og ikke minst lede spannet på en tre mil lang tur.

Kurset krever ingen forkunnskaper, men du bør ha et lag med hunder, og ikke minst være fysisk skikket til orke en god tur ute på sleden. Kurset passer for voksne fra 15 år og oppover. Varighet ca. 5 timer


Jeg vil ha en liten hund! Hundekjørerkurs for barn (9-15 år)
Hund er ofte en drøm fra man er liten, og samtidig er små mennesker noen av de flinkeste til å dressere hunder. På dette hundekjørerkurset får deltakerne møte våre snille og glade trekkhunder under ledelse av vår datter Elisabeth (2008) som gir en innføring i kjøring av hundespann, hvordan man seler på hundene og leier dem til spannet, og ikke minst kjører deltakerne en fem kilometers tur. Deltakerne er to og to på hver slede, og halvveis på turen bytter man på å lede spannet videre.

Her er det bare å lade mobil og kamera for å filme glade deltakere i samspill med hundene. Varighet ca. 1,5 time.